Het verhaal van Anne Elisabeth

“Ik geniet weer van het leven”

Na een leven in de horeca - ze runde jarenlang met haar man een eigen zaak – doet Anne Elisabeth het vandaag een stukje rustiger aan. “Ik ben 68 en geniet van mijn pensioen, vooral ook omdat ik me vorig jaar heb laten behandelen voor mijn ongewenst urineverlies. Veel vrouwen durven, zoals ik, die stap niet te zetten en stellen het uit. Echt onbegrijpellijk…”

Wat weerhield je om hulp te zoeken voor je ongewild urineverlies?

Sinds mijn kindertijd heb ik al heel wat ingrepen ondergaan. Ik ben ook twee keer bevallen. Dus, nee, het was niet de operatie zelf die me afschrikte. Ik dacht eerder dat het normaal was dat een vrouw met het ouder worden last kreeg van urineverlies. Bovendien werkte ik in de horeca, wat fysiek niet te onderschatten is en je lichaam behoorlijk kan belasten. Bij mij begonnen de problemen trouwens pas tegen mijn zestigste vervelend te worden.

Wanneer ben je dan toch naar de uroloog gestapt?

Ik moet met mijn man, die een handicap heeft, regelmatig naar AZ Sint-Jan in Brugge. Daar had ik al wel eens geïnformeerd naar een mogelijke behandeling. En ook met de verpleegster van thuiszorg heb ik erover gesproken. Maar met de gynaecoloog of huisdokter, nee nooit. Was het uit schaamte? Het kwam gewoon niet in mij op. Pas toen ik de deur niet meer uit kon zonder een toiletzakje met maandverband en vochtige doekjes heb ik een afspraak gemaakt bij het Urologisch Centrum. Geloof me, als je altijd moet uitkijken naar een toilet om je te verversen, dan beleef je nog maar weinig plezier aan een middagje shoppen.

Hoe ben je ontvangen in het Urologisch Centrum?

Zeer goed – en ik zeg dat in alle eerlijkheid. Dokter D’hulst begreep mijn probleem meteen. Hij heeft me gerustgesteld en vertelde dat ik lang niet de enige ben die zolang wacht om zich te laten behandelen voor ongewenst urineverlies. En dat terwijl de ingreep twee keer niets voorstelt! Ze onderzoeken je natuurlijk eerst grondig, maar het aanbrengen van het kunststof bandje dat de urinebuis ondersteunt en zorgt dat je droog blijft bij onverwachte of grotere inspanningen is zo voorbij.

Moest je achteraf zware inspanningen vermijden?

De eerste weken na de operatie mag je geen zware voorwerpen optillen en het wat rustig aan doen. Voor mij betekende dat nog eventjes wachten met zakken potgrond te verslepen (lacht). Na drie maanden ben ik op controle geweest en zag de dokter dat alles in orde was. Dus nu kan ik mij weer helemaal laten gaan in m’n tuin en genieten van het leven!

Heb je ook last van ongewenst urineverlies, maar durf je er net als Anne Elisabeth moeilijk over praten? Je huisarts of uroloog helpen je graag voort. Je bent natuurlijk ook altijd welkom voor een vrijblijvend gesprek in het Urologisch Centrum in Brugge.